Zuinige hernieuwbare energie uit de warmtepomp

Home / Diensten / Verwarming/ WARMTEPOMP

Hoe werkt een warmtepomp?

Kiest u voor een warmtepomp, dan kiest u voor propere energie uit een natuurlijke hernieuwbare energiebron.

In uw warmtepomp circuleert een koudemiddel door een compressor, condensor, expansieventiel en verdamper. Die zetten de bronwarmte om in bruikbare hernieuwbare energie die uw huis verwarmt en warmtapwater levert voor uw keuken en badkamer. Het principe is relatief eenvoudig: een warmer voorwerp geeft haar warmte af aan een koudere omgeving. 

Vergelijk het met een koelkast die via haar koelelementen warmte van de producten opneemt en afvoert via haar achterzijde. De warmtepomp doet hetzelfde: Via het koelelement in de buitenunit neemt ze warmte op uit de buitenlucht en voert deze warmte af onder de vorm van warme lucht of verwarmd water. Via een omkeermechanisme kan de warmtepomp trouwens ook perfect koelen.

Een warmtepomp is een uitstekend duurzaam alternatief voor conventionele installaties. Ze realiseert het hoogste rendement in samenwerking met een zogenaamd ‘lage-temperatuursysteem’, waarbij de aanvoertemperatuur van het tapwater schommelt tussen de 35° en 55°C. Voorbeelden van lage- temperatuursystemen zijn vloerverwarming , wandverwarming of speciale lage-temperatuur radiatoren.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp kan diverse energiebronnen aanspreken.Zo is er de lucht/water warmtepomp, de water/water warmtepomp en de grond/water warmtepomp. S&P Technics Izegem adviseert welk type warmtepomp voor u het beste past.

LUCHT/WATER WARMTEPOMP nibe/panasonic

Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. Daarvoor hoeft het buiten zelfs niet warm te zijn. Zelfs als het vriest, kan de warmtepomp nog warmte leveren.

GROND/WATER WARMTEPOMP OF BODEM/WATER WARMTEPOMP

Via een grond /water warmtepomp benut u de bodemwarmte voor de verwarming van uw woning of de opwarming van uw sanitair water.
De zonnewarmte hoopt zich in de grond op. 

Zelfs het magma diep in de aarde heeft een warmte-effect. We spreken hierbij over geothermische warmte. De samenstelling van de bodem bepaalt in grote mate hoeveel warmte erin opgeslagen zit. De grond/water warmtepomp vraagt gevoelige investeringen door de plaatsing van een uitgebreid buizennetwerk die de warmte aan de grond onttrekt. 

Hierbij worden horizontale collectoren of verticale sondes geïnstalleerd die de warmte aan de bodem onttrekken via een vorstbestendig mengsel van water en glycol.

Bekijk de werking van een warmtepomp

nibe

NIBE biedt een breed assortiment van moderne en energiezuinige warmtepompen.

panasonic

Bent u huiseigenaar, winkeluitbater of hotelmanager, uw Panasonic warmtepomp staat voor comfort en een hoog energierendement.

Atag m hybrid-all 4

Deze hybride warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht en kan verwarmen, koelen en warm water leveren mét en zonder gas. De warmtepomp werkt samen met je (bestaande of nieuwe) CV-ketel en springt bij als de warmtevraag groter is dan de warmtepomp kan bieden. Bij bijvoorbeeld lage buitentemperatuur. Zeer geschikt voor bestaande woningen.

S & P technics
S & P technics

viessmann

De oplossingen van Viessmann zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Ze werken perfect samen met zonnesystemen, alsook met bestaande verwarmingssystemen op olie of gas. Zo stelt u een polyvalent systeem samen dat optimaal aan uw eigen wensen voldoe.

Premie aanvragen voor warmtepompen

Doet u ingrepen die uw woning energiezuinig maken, dan geniet u van premies van de Vlaamse overheid. De aanvraag en uitbetaling van de premies verloopt via distributienetbeheerder Fluvius. Afhankelijk van het type warmtepomp geniet u mogelijk van een premie van 1.500 euro tot 8.000 euro, met een maximum van 40% op het aankoopbedrag. Vraag raad bij S&P Technics of kijk even op de website van de Vlaamse overheid.

Doe net als onze tevreden klanten in omgeving Izegem, Roeselare, Kortrijk, Brugge, Gent en Antwerpen en vraag advies bij S&P Technics over uw waterpomp